IT’S IN MY DNA

Een tijdje terug ben ik benaderd door Henry Cheung, een onderzoeker bij Omniyou.

Omniyou is een Nederlands bedrijf dat wetenschappelijke kennis vanuit

de genetica op een positieve en betekenisvolle manier wil inzetten

voor iedereen. Door de persoonlijke genetische informatie op een

begrijpelijke manier te vertalen naar de praktijk,  hopen zij mensen

in staat te stellen een gezondere leefstijl aan te nemen.

Omniyou levert jou de missende puzzelstukjes die je nodig kan hebben

om jouw leefstijl te verbeteren op verschillende gebieden, namelijk

voeding, sport, huid, slaap en stress.

Let’s do this

Na dit gelezen te hebben werd ik gelijk enthousiast en wilde ik vooral

meer weten. Ik bedoel, hoe bijzonder dat je je eigen DNA-code kan

kraken en je vervolgens je leefstijl hier helemaal op af kan stemmen.

Bijna te mooi om waar te zijn toch?

Nadat ik een DNA-kit (met duidelijke uitleg) thuis heb ontvangen en ik

mijn wangslijmvlies-sample had afgenomen, stuurde ik dit in de

bijgesloten envelop weer retour. Vanaf dat moment was het wachten op de resultaten

van mijn genetische analyse.

And the results are…

Het moment dat je de mail binnenkrijgt en je vervolgens kan doorlinken

naar jouw resultaten is best spannend moet ik zeggen.

Je gaat jezelf immers nog beter leren kennen. Dus gaat het

tegenvallen.. zal het herkenbaar zijn.. En ga ik wat hebben aan deze

informatie?

Oké, toen ik alle informatie zag, wist ik meteen dat ik hier even de

tijd voor moest gaan nemen. Zoveel informatie die bij het openen van

mijn persoonlijke Omniyou pagina op mij af kwam.

Overigens wel duidelijk geordend, alleen de nieuwsgierigheid naar mijn

genetische eigenschappen nam gewoon de overhand. Je wilt alles tegelijk lezen, alles opslaan

en eigenlijk ook meteen in je dagelijks leven implementeren. Ik weet

dan ook niet waar ik moet beginnen om mijn bevindingen met jullie te

delen, dus bij voorbaat mijn welgemeende excuses als het wat chaotisch

overkomt.

Genen

Het blijkt dat variaties in genen op verschillende manieren het lichaamsgewicht

kunnen beïnvloeden.

Hierbij kun je denken aan een verlaagd of vertraagd verzadigingsgevoel of

het psychologische effect door het krijgen van een (extreem) goed

gevoel van eten.

Daarnaast wordt het metabolisme van het lichaam beïnvloed door de

genen. Zo zal bijvoorbeeld een verhoogde genetische aanleg om vetten

uit de voeding op te slaan het risico op overgewicht verhogen.

Uit mijn profiel kwam met een score van 3,46 mijn genetische aanleg

voor een hogere BMI op gemiddeld uit.

Macronutriënten

Macronutriënten zijn nutriënten (voedingsstoffen) die in grote

hoeveelheden worden geconsumeerd en voor energie zorgen.

Uit mijn genetisch profiel is mijn macronutriënten-balans af te lezen en

daarmee duidelijk geworden wat mijn behoeftes zijn aan vet, eiwit en

koolhydraten. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat het voor

mij belangrijk is relatief hoog in vet te zitten voor mijn

gewichtsverlies/gewichtsbehoud.  

Ik was ervan overtuigd dat ik hoog in mijn eiwitten moest zitten, maar uit mijn genetisch profiel is 

anders gebleken.

Heb mijn behoeftes gelijk aangepast in mijn eetschema. 

(40% vet, 15% eiwit, 45% koolhydraten)

Echt ideaal, hoe duidelijk wil je het hebben?

Micronutriënten

Micronutriënten vormen één van de belangrijkste groepen

voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: De vitamines en mineralen.

We hebben micronutriënten nodig voor fysiologische processen,

waaronder de stofwisseling, reproductie, afweer en groei, maar

bijvoorbeeld ook geestelijke gezondheid.

Uit mijn genetisch profiel is o.a. gebleken dat ik een verhoogd risico

heb op ijzertekort. Hierdoor kan ik sneller last hebben van:

vermoeidheid, prikkelbaarheid en zwakte.

Het is dus belangrijk voor mij om hier meer op te letten en veel

plantaardige ijzerbronnen te combineren met inname van

voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine, zoals citrusfruit,

broccoli, boerenkool, erwten of groene paprika’s en om juist koffie en

thee te vermijden. IJzeropname wordt namelijk sterk beïnvloed door de

interactie van ijzer met andere voedingsstoffen.

Cafeïne

Als we het toch hebben over koffie/thee, is dit een mooi bruggetje naar cafeïne.

Uit verschillende studies is gebleken dat het drinken van koffie of

het gebruiken van cafeïne-pillen een positief effect hebben op kracht

en het uithoudingsvermogen. Bij iedereen is het verschillend bij welke

dosering de positieve effecten merkbaar zijn.

Uit mijn genetisch profiel is gebleken dat ik een zogenaamde ‘snelle

metaboliseerder’ ben, oftewel mijn lichaam breekt cafeïne relatief

snel af. Dit betekent voor mij dat de positieve effecten

waarschijnlijk rond of iets boven gemiddelde dosering ligt.

Kracht vs Duur

Duursport (cardiotraining) zorgt voor meer uithoudingsvermogen en voor

vetverlies op korte termijn. Krachtsport (spiertraining) zorgt voor

meer spieren en voor vetverbranding op lange termijn.

Mijn genetisch profiel laat zien dat ik een verhoogde aanleg heb voor

krachtsport. Dit betekent dat van de 12 genen waar de onderzoekers van

Omniyou naar hebben gekeken, het merendeel is geassocieerd met goede

prestaties bij krachtsporters. 

Voor mij is deze uitslag een bevestiging waar ik op hoopte. Aangezien mijn trainingsschema 

vooral gericht is op Krachtsport.

Cardio komt ook aan bod in mijn trainingsschema maar bij krachttraining merk ik sneller 

resultaat. 

Verder werd o.a. de mate van mijn spierherstel en snelheid van het

afvoeren van afvalstoffen duidelijk in mijn genetisch profiel.

Alle resultaten kan ik goed toepassen in mijn trainingsschema waarbij

ik rekening kan houden met de intensiteit training en de mate van rust

die mijn lichaam nodig heeft, zoals uit het onderzoek is gebleken. 

Zo verdeel ik de spiergroepen over mijn trainingsweek om overbelasting van mijn spieren te 

voorkomen.

Maandag & donderdag : Upper (borst, schouders, rug en armen)

Dinsdag & vrijdag: Lower (benen, onderrug en buik)

En meestal 1 dag in de week een cardiotraining.

Mijn genetisch profiel is uitgebreid uitgelegd, alle puzzelstukjes

vallen op hun plek, veel nieuwe inzichten en informatie wat ik in mijn

eigen leefstijl kan gaan toe/aanpassen.  Zo houd ik o.a. nu nog meer rekening met voldoende 

slaap, heb ik mijn eetschema naar mijn behoeftes aangepast en

let ik op ijzerrijke voeding. Maar het allerbelangrijkste vind ik vooral dat ik mij bewust ben 

geworden van waar mijn kracht ligt en  hoe ik  die op de juiste  manier kan benutten.

Kortom… YES ik heb nu een duidelijke handleiding van mijn eigen DNA!

Ben jij al nieuwsgierig geworden naar jouw DNA, wil je bijv. ook weten

wat jouw slaapbehoefte is, kans op acne, jouw zoutgevoeligheid is…kijk dan snel 

op www.omniyou.nl en stel jouw Omniyou DNA-kit samen.

ALMOND COOKIES (@fitmetrosy)


Deze koekjes wil je, geloof me. Ver weg hebben ze iets weg van marsepein. De macro’s zijn per koekje als je zeven koekjes uit deze hoeveelheid haalt. 
~
Wat heb je nodig?
– 30 gr kokosolie
– 85 gr amandelmeel
– 1 ei
– 10 gr kokosbloesemsuiker
– 10 gr dadelstroop (of honing/agavesiroop)
– 1/3 tl baking soda + 1/3 tl keukenazijn (OF bakpoeder)
~
Smelt de kokosolie en meng met de rest van de ingrediënten in een kom. Maak rondjes van het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat. Eventueel kun je ter decoratie nog aftoppen met een amandel/amandelschaafsel. Voor tien minuutjes op 170 graden in een voorverwarmde oven en smullen maar!

Groetjes Rosanne

(@fitmetrosy)

De run van mijn leven (eerst geschreven blog)

I confess..ik heb een serieuze sportverslaving. Niks is mij te gek! Deze verslaving is ongeveer 5 jaar geleden met hardlopen begonnen. Eigenlijk was het eerder een soort noodmiddel om mij door mijn HBO-opleiding heen te slaan en werd het uiteindelijk de run van mijn leven.

De run van mijn leven

Hoe ging ik een opleiding, werk en 2 jonge kinderen combineren? I needed a Strategy!! Ik bedacht dat hardlopen mij zou kunnen helpen! Dus daar ging ik, hartje winter met de runkeeper en mijn gympies aan. In het begin dacht ik dat het mij nergens zou brengen.

Iets in mij heeft er toch voor gezorgd dat ik door ben gegaan. Beetje bij beetje begon ik de voordelen van het hardlopen te ontdekken. Het maakte mij niks uit dat het koud was want ik had het niet meer koud, ik had het warm, heerlijk warm en het mooie was als ik hardgelopen had kreeg ik energie voor 10. Na  het lopen ging het leren beter, ik sloeg alle leerstof beter op en ik realiseerde me dat het hardlopen mij heeft gebracht waar ik wilde zijn. Mijn studie verliep prima. Oké de cijfers waren niet bijzonder hoog maar met een zesje was ik al dik tevreden. Immers zoveel tijd om te leren naast een gezin en werk had ik niet.

Ik was meer dan tevreden met mijn leventje….tot dat de dag kwam die mijn wereld op zijn kop deed staan. Mijn vader (59 jaar) kreeg te horen dat hij ongeneeslijk ziek was…kanker! Hij had nog enkele weken te leven. Deze klap kwam zo hard aan. Hoe is het mogelijk dat een man die gezond leeft, altijd super hard gewerkt heeft en vooral de liefste papa is, dit overkomen. Ik kon hier niet mee omgaan, de roze bril waar ik de wereld mee zag werd in 1 klap stuk getrapt. Het enige wat continue  in mijn hoofd afspeelde was…ren.. ren weg..ren weg van alles….ren…ren!!!! En dat deed ik. Ik merkte dat als ik ging hardlopen ik letterlijk even van alles weg kon lopen. Ik voelde een bepaalde vrijheid die maakte dat ik de volgende dag weer aan kon. Elke dag zat ik naast mijn vader en elke dag rende ik de benen uit mijn lijf.

14 Oktober 2013 hoorde wij het slechte nieuws en 14 November 2013 overleed mijn vader. Precies een maand hebben wij de tijd gekregen om afscheid te nemen. Deze maand is mij ontzettend dierbaar. Een maand vol met bijzondere en krachtige momenten. Niet alleen mijn vader die met zoveel kracht en wijsheid deze maand doorstond. Ook mijn moeder, zusjes, broer en mijn eigen gezin hebben zich ieder op hun eigen manier doorheen geslagen.

Ik weet dat iedereen zijn eigen kracht heeft, het is alleen de vraag of iedereen die op tijd benut. Ik heb mijn kracht ontdekt en zal deze blijven benutten. Ik ben anders tegen het leven aan gaan kijken, ik wil het maximale uit het leven halen. Daarom plan ik niet meer te ver vooruit, zo ben ik hard aan het sparen voor een reis naar New York (ondertussen geweest, blog is on the way). Ik wil dingen zien, beleven en zoveel mooie herinneringen maken. September 2015 mocht ik mijn HBO- verpleegkunde diploma in ontvangst nemen. Dit diploma betekent zoveel meer voor mij dan alleen een papiertje. Het is een bewijs voor een strijd die ik heb geleverd, een bewijs voor De Run van mijn leven!

Live your life to the max!!

Liefs Amber

I’m addicted to you

Als ik naar mijzelf kijk is sporten voor mij een soortverslaving geworden. Het liefste sport ik elke dag en merk ik als ik een dag niet sport of de training niet gaat zoals ik het zou willen, er een bepaalde onrust in mij ontstaat. Op zich denk ik dat dit redelijk onschuldig is. Maar door mij er verder in te verdiepen, zie ik toch aardig wat overeenkomsten met een serieuze sportverslaving.

Obsessie

Het verlangen om steeds fitter, gespierder, strakker en mooier kan zich tot een obsessie ontwikkelen. Bij een sportverslaving ook wel Bigorexia genoemd, wordt je leven beheerst door excessief trainen, het verbranden van calorieën, voeding en het opwekken van endorfine.

Bigorexia is eigenlijk het omgekeerde van Anorexia Nervosa. Iemand met Anorexia vindt  zichzelf te dik, terwijl ze vaak (erg) mager zijn. Bij Bigorexia zien sporters zichzelf als een ‘iel’ persoon zonder spieren, terwijl zij in werkelijkheid vaak groot en gepierd zijn. Bigorexia gaat overigens niet alleen over het ‘gespierd’ willen worden. Door te sporten komt er endorfine vrij, deze stof geeft je een euforisch gevoel. 

The Feel Good Drug

Endorfine is een natuurlijke “feel Good Drug” die het lichaam zelf produceert en o.a. tijdens het sporten vrijkomt. Endorfine geeft een gelukzalig gevoel. 

Maar deze “feel good drug” kan ook een verslaving worden. In een lichte vorm is deze verslaving alleen maar een voordeel, het kan ervoor zorgen dat je naar de sportschool blijft gaan. Door regelmatig te sporten blijf je endorfine aanmaken en zit je lekker in je vel en zal je mogelijk ook de vele andere voordelen ontdekken van het sporten zoals je weerbaarder, energieker, opgewekter te voelen.

Bij excessief sporten kan je bij niet sporten de endorfine sterk gaan missen met serieuze ontwenningsverschijnselen als gevolg zoals; hartkloppingen, sombere stemming, verhoogde spierspanning en duizeligheid.

Het verslavende effect heeft ook een psychologische kant. Het sporten kan je zelfrespect vergroten. Doordat je conditie wordt vergroot, je lichaam ziet veranderen en deze punten vervolgens ook opgemerkt worden door je omgeving zal het gevoel van eigenwaarde vergroot worden en je aanzetten tot nog meer te sporten.

Gezond sporten vs. Obsessief sporten

Wanneer ben je gezond bezig met sporten en wanneer is het een obsessie? Het is niet makkelijk om hier een onderscheid in te maken. Ik denk dat de scheidslijn uiterst dun is en zal waarschijnlijk zo nu en dan elkaar wel doorkruisen. 

Iedereen kent wel de voordelen van gezond sporten. Ik denk daarom dat het vooral belangrijk is om de gevaren te kennen van obsessief sporten.

Het gevaar kan o.a.  het kapot trainen van je lichaam zijn. Bij excessief trainen  kan bij een bodybuilder de pezen en aanhechtingen van spieren  in de knieën en schouders kapot gaan. Bij hardlopers gebeurt hetzelfde bij het kraakbeen in de enkels, heupen en knieën. Daarnaast kan je sociale leven ook in het slop raken. Als je al je tijd besteed aan sporten heb je geen tijd meer voor vrienden en familie.

Vraag jezelf eens af

Als ik mijzelf de volgende vragen stel: Sport ik dagelijks of zelfs meerdere keren op een dag? Wil ik steeds meer en langer sporten? Komen de negatieve symptomen van het niet sporten mij bekend voor? Is mijn sociale leven in het slop geraakt door het sporten? Ben ik dagelijks (obsessief) bezig met het tellen van calorieën, en sta ik elke dag op de weegschaal?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik veel van deze vragen met een “ja” moet beantwoorden. Ben ik dus verslaafd? Ik vind van niet! Ik zie het sporten vooral als een vorm van ontspanning, tijd voor mezelf enben ik gelukkig in staat om mijzelf in de realiteit tetrekken als ik doorsla. Zo laat ik het calorieën tellen echt varen als ik met mijn kids bij de Mac Donalds ga eten of een lekkere grote bak popcorn in de bioscoop neem. Ook kies ik liever voor een dagje shoppen i.p.v. uren in de sportschool door te brengen.(ook al kan je intensief shoppen ook als een sport zien, maar dat terzijde).Vind jij dat ik nu in een ontkenningsfase zit, of herken jij bij jezelf een sportverslaving? Dan heeft hopelijk het lezen van mijn blog je ogen geopend en zoek je  indien nodighulp bij je familie, vrienden of huisarts.

Zolang het sporten geen abnormale vormen aanneemt, geniet er dan met volle teugen van. Het gevoel van “meer dood dan levend zijn”  na of tijdens een training,  kan nou eenmaal het lekkerste moment van je dag zijn.

Of spreek ik nu alleen voor mijzelf? 😉

x Amber

THREE INGREDIENT COOKIES (@happy_healthy_rosy)

Makkelijk, gezond en lekker: dat zijn deze ‘cookies’. Puurder ga je het volgens mij niet krijgen. Voor de pindakaashaters: de pindakaas proef je niet. Voor de pindakaasliefhebbers: de pindakaas proef je helaas niet. Uit de hoeveelheid kun je zes koekjes maken, de macro’s zijn per stuk
~
Wat heb je nodig?
– 200 gr rijpe banaan (belangrijk dat ze goed rijp zijn!)
– 20 gr cacaopoeder
– 30 gr 100% pindakaas
~
Prak de bananen helemaal fijn (dat wil zeggen: als je denkt dat je ze genoeg hebt geprakt, prak je ze nog meer) of gooi alles in de keukenmachine. Mix alle ingrediënten met elkaar en maak met een lepel koekjesvormen op een met bakpapier beklede bakplaat. Stop voor twintig minuten op 170 graden in een voorverwarmde oven. Even laten afkoelen en smullen maar!

Groetjes Rosanne

(@Happy_healthy_rosy)

Boekweitpannenkoeken (@happy_healthy_rosy)

 

Time for pancakes! Ik bedoel: is er een betere manier om je dag te beginnen? Deze pannenkoeken zijn top, heel verzadigend! Ik ben qua macro’s uitgegaan van één portie, maar je zou er ook prima twee porties van kunnen maken. Ik zat op de helft namelijk al aardig vol en ik ben een aardig goede eter. Lekker aftoppen naar wens
~
Wat heb je nodig?
– 50 gr boekweitmeel
– Halve banaan
– 1 ei
– 50 ml melk
– 1/3 tl baking soda + 1/3 tl keukenazijn (OF een beetje bakpoeder)
– Snufje zout
– Snuf kaneel
~

Prak de banaan en voeg het meel, ei en de melk toe. Mix het geheel en voeg de rest van de ingrediënten toe. Verwarm een pan met olie op middelhoog vuur en bak de pannenkoeken. Stapel ze en aftoppen naar wens. Ga bijvoorbeeld voor fruit of maple syrup. Enjoy!
Groeten,
Rosanne

“Binnestebuiten..”

Iedereen heeft een ander zelfbeeld. De één vindt zichzelf te dik, een ander zou liever langer of juist iets kleiner willen zijn. Helemaal tevreden zijn met je lichaam lijkt voor velen een onmogelijke taak. Dat terwijl het juist zo belangrijk is om je lichaam te accepteren zoals het is en het met liefde te omarmen. Het lichaam is immers het meest waardevolle bezit. Leer daarom je lichaam te respecteren en waarderen zoals het is. Het is niet altijd makkelijk maar zeker niet onmogelijk, het enige wat je moet doen is jezelf er voor openstellen. Openstellen om jezelf eens met andere ogen te zien. Om te zien hoe mooi het lichaam is, alleen al omdat het lichaam er voor zorgt dat je leeft!

Als er één een harde werker is dan is dat het lichaam wel. Elk uur, minuut, seconde 24/7, NON-STOP werkt het lichaam om jou gezond te houden. Dat verdient wel wat RESPECT toch? Het respecteren en waarderen van je lichaam zal een positieve bijdrage geven aan een beter zelfbeeld. Het bewust worden van de krachten van je eigen lichaam maakt dat ieder lichaam uniek is en verdient om van te houden. Door je lichaam liefdevol te behandelen en ieder stukje van je lichaam de aandacht te geven die het verdient, zowel van binnen als van buiten, zal voor een levensgrote beloning zorgen.

Binnenstebuiten

Veelal kijken mensen alleen naar de buitenkant van het lichaam, maar sta ook eens stil bij de binnenkant. Wat doe je om het lichaam van de binnenkant gezond te houden. Zorg je ervoor dat je lichaam voldoende gezonde voedingstoffen binnenkrijgt? Iedereen kent de regel 2 ons groente 2 stuks fruit. Maar het echte zorgen gaat natuurlijk veel verder dan dat. Ik doel dan op de geest. Alles draait om evenwicht, de welbekende Yin en Yang. Het is van groot belang dat lichaam en geest in evenwicht zijn.
Door niet te luisteren naar het lichaam, verlies je het contact. Je raakt steeds minder gevoelig voor de signalen die zij afgeeft, waardoor het lichaam op haar beurt steeds sterkere signalen begint af te geven. Denkend aan pijn, vermoeidheidsklachten, haarverlies of een slechte huid.

In onze maatschappij wordt er veel van je verwacht, je werk vraagt veel van je daarnaast moet het in huis ook allemaal draaiende gehouden worden en ondertussen probeer je 9 ballen hoog te
houden. Dit kan voor veel stress zorgen en in plaats van rekening houden met je lichaam dender je maar door, het werk moet immers toch gewoon gedaan worden. Hier gaat het mis! Het alsmaar doorgaan, het niet nemen van voldoende rust maakt dat je lichaam gaat protesteren en haar signalen begint af te geven. Wees deze signalen voor; Beter voorkomen dan genezen! Luister naar je lichaam, leer haar taal kennen. Zo weet je wat je moet doen in minder evenwichtige tijden.

Wapen jezelf

Wees altijd trouw aan jezelf, vertrouw op je lichaam. Luister naar jezelf, ervaar je stress, blokkeer dan de druk van buitenaf. Zet denkbeeldig een muur om je heen en wapen jezelf.
Zet daarentegen geen masker op maar laat gevoelens zoals boosheid, verdriet en angst gewoon toe. Door het onderdrukken of negeren van emoties creëer je blokkades in je lichaam. Door juist boos te zijn als je boos bent zal dit een gevoel van vrijheid geven, iets waar je lichaam je dankbaar voor zal zijn.
Iedereen gaat anders om met het verwerken van emoties. Bij de één helpt het om er over te praten en bij de ander juist door het om te zetten in lichamelijke activiteiten. Alles is goed zolang je er maar iets mee doet en jezelf niet blokkeert. Zorg voor evenwicht in draaglast en draagkracht, door met regelmaat voor ontspanning te kiezen.
Krijg hierdoor grip op je leven en wees lief voor je lichaam. Zo versterk je de relatie met je lichaam en creëer je een sterk lichaam en geest.

Onmogelijke perfectie

Door anders te kijken naar het lichaam, het lichaam te respecteren en het te waarderen is de volgende logische stap het stoppen van het bekritiseren ervan. In de media wordt een beeld geschetst van onmogelijke perfectie wat maakt dat je jezelf vergelijkt met een supermodel met ellelange benen en een wespentaille. Stop met vergelijken en jezelf daarmee naar beneden te halen. Als je bedenkt hoe krachtig je lichaam is en je juist niets aan jezelf moet veranderen. Ieder lichaam is uniek welke lengte of kledingmaat je ook hebt. De oplossing zit hem in het accepteren en verder te kijken. Kijk naar de binnenkant daar zit een ieders kracht en die is vele malen belangrijker en mooier dan wat dan ook! Wie van de binnenkant mooi is straalt aan de buitenkant, dat is waar het om draait!!

Keer jij jezelf wel eens binnenstebuiten? Probeer het, kijk naar je EIGEN KRACHT!

Liefs, Amber

Help!!….Rugpijn!!!

Het is alweer een tijd geleden dat ik mijn HBO- Verpleegkunde diploma in ontvangst mocht nemen. Na een periode van veel stress (lees: bloed, zweet en tranen) had ik eindelijk weer mijn vrijheid terug.  Althans dat dacht ik!! Ik merk dat ik veel heb in moeten leveren en voel dit vooral aan mijn lichaam. De stress heeft mijn lichaam gesloopt en met name mijn rug heeft  het moeten ontgelden. Met als gevolg dat ik nu wekelijks bij de fysiotherapeut over de vloer kom. De fysiotherapeut leert mij hoe ik mijn rug  sterker kan  maken zodat ik weer ga functioneren zoals ik dat behoor te doen. Krachttraining is hierbij een vast onderdeel.

Hoe ontstaan rugklachten?

Ik heb voor mijzelf een duidelijke verklaring voor mijn rugklachten. Tot 03.00 in de nacht gestrest achter de computer zitten is niet echt bevorderlijk voor je rug.  Andere redenen voor het ontstaan van rugklachten kunnen o.a. zwaar werk zijn, overgewicht, slechte lichaamshouding, weinig beweging en moeilijk kunnen ontspannen. We houden vaak onze rug verkeerd en daarbij treedt een verhoogde spanning van de rugspieren op, die tot doel hebben de slechte houding te corrigeren. Deze verhoogde spierspanning maakt de rug stijf wat leidt tot 85% van de pijnklachten. De rug is vaak een zwakke plek in het mensenlichaam. Dat is niet zo gek, hij moet immers ongeveer tweederde van ons lichaamsgewicht dragen. Tussen de 70% en 80% van de Nederlanders krijgt ooit in zijn leven last van rugpijn. Lekker vooruitzicht he? Daarom kan je het maar beter voorkomen.

Tips om rugklachten te voorkomen

Ø Houdt de last die je moet tillen zo dicht mogelijk bij je lichaam

Ø Houdt bij het bukken altijd je rug recht en span je buikspieren

Ø Draai nooit met je rug terwijl je iets tilt. Hierbij kan je de structuren in je rug beschadigen

Ø Het dragen van hoge hakken is killing voor je rug, dus als het niet hoeft..

Ø Bewegingen waarbij je je rug hol trekt kun je beter vermijden

Ø Gebruik bij het tillen meer je benen, zo wordt je rug minder belast

Ø Om je houding te verbeteren is het goed om buik- rug versterkende oefeningen te doen.

Ø Blijf nooit lang in dezelfde houding

Krachttraining

Volgens onderzoekers van de Canadese universiteit van Alberta is het doen van krachttrainingen het beste om van je rugklachten af te komen. Het is bewezen dat na 16 weken 60% minder last hebben van rugklachten.

Als het ‘spierkorset’ van de rug goed getraind is, dan beschermt dit de wervelkolom en vermindert de belasting op de tussenwervelschijven. Krachttraining zorgt ervoor dat jouw wervelkolom soepel blijft en onderhoudt het de elasticiteit van de schijven.

Een aantal oefeningen  die een goede uitwerking hebben op de rugspieren zijn o.a. de deadlift, de T-Bar Row en de Barbell Bent Over Row.De Deadlift is de meest belangrijke oefening na de Squat waarmee je een grote set van spiergroepen mee kunt aanspreken. Met de T-Bar Row hoef je minder op je houding te letten waardoor er meer de nadruk wordt gelegd op de  rugspieren.De Barbell Bent Over Row is een effectieve oefening waarmee je de grote spiergroepen in je rug traint. De Barbell Bent Over Row is een oefening die kan bijdragen aan een betere houding en postuur, vanwege het aanspreken van de stabiliserende spieren van het bovenlichaam. Een fijne oefening waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint.

Op Youtube zijn de meest uitgebreide fitnessfilmpjes te vinden hoe je deze oefeningen uit moet voeren. Let op!! Het is van groot belang dat de krachtraining op een zeer gecontroleerde manier uitgevoerd wordt. Check bij je fitnesstrainer of je de oefeningen op de juiste manier uitvoert.

Alle voordelen op een rij

 • Het lichaam telt tussen de 640 en 850 spieren,  het is logisch dat je goed voor deze spieren moet zorgen. Deze spieren zorgen er onder andere voor dat je lichaam kan bewegen en des te sterker je spieren zijn, des te beter ze hun werk kunnen doen. Naast minder kans op rugklachten, heeft krachttraining nog veel meer voordelen zoals:
 • Vergroting van spiermassa
 • Vergroting van spierkracht
 • Vergroting van het spieruithoudingsvermogen
 • Je wordt bewuster van je lichaam wat kan resulteren in een verbeterde lichaamshouding, waardoor er ook minder kans is op verschillende kleine kwaaltjes aan botten en gewrichten
 • Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van krachttraining op het cholesterolgehalte en de bloeddruk
 • Krachttraining maakt je leniger
 • Het  verbetert de insulineresistentie van je lichaamscellen waardoor er minder kans is op het ontwikkelen van diabetes
 • Toename van je botdichtheid, wat ervoor zorgt dat je botten stevig blijven, waar je op later leeftijd zeker profijt van zal hebben. Minder kans op botbreuken door botontkalking
 • Verhoging van metabolisme door een grotere spiermassa
 • Verlagen van het lichaamsvetpercentage

Het lijkt me duidelijk, op naar de sportschool, krachttraining it is!! Succes!!

Liefs Amber

Let’s kick the stress away!!

 Stress en drukte lijken niet meer weg te denken uit ons leven en krijgen vaak voorrang, met de nodige gevolgen. Daarom is het van groot belang op tijd aan de rem te trekken en een balans op te maken van jouw leefstijl. Het is tijd om de stress de baas te worden; Let’s kick the stress away!!

Stress heeft niet alleen een nadelig effect, het zorgt er ook voor dat je op scherp staat en het je lukt om taken te volbrengen. Althans dit werkt alleen als er ook een goede tegenhanger genaamd ontspanning  aanwezig is. Zodra er een disbalans ontstaat tussen deze twee kan dit grote gevolgen hebben.

Veel voorkomende klachten die kunnen optreden zijn hartkloppingen, hyperventilatie en duizeligheid. Deze klachten kunnen uitlopen in aanhoudende vermoeidheid en slapeloosheid. Uiteindelijk kan te veel en te langdurig stress leiden tot neerslachtigheid en een burn-out.

Het hebben van ontspanning is ontzettend belangrijk voor het herstel van je lichaam en geest. Het zorgt er voor dat het zich weer kan opladen en zich kan opmaken om een nieuwe prestatie te leveren.

Bij een goede balans ben je in staat om je taken/prestaties beter te volbrengen en blijft daarnaast meer energie over om al het leuke uit het leven te halen. Sporten kan hier een grote rol in spelen, aangezien het een zeer ontspannende werking heeft. Tijdens het sporten worden stresshormonen afgevoerd. Dit maakt dat je na het sporten je vaak gelukkiger en energieker voelt. Het is wel goed om te onderzoeken wat er bij jou past. Voor de één zorgt Pilates en Yoga voor de juiste balans terwijl voor een ander dit juist keihard knallen kan zijn.

Door een bekkenblessure werd mij geadviseerd om Pilates en Yoga te gaan ontdekken. Ik heb het dan ook een kans gegeven, maar eerlijk gezegd hoe graag ik  het ook zou willen, voor mij werkt het niet. Bij mij is na een lesje Pilates of Yoga de ontspanning ver te zoeken, sterker nog, er komt zelfs een brok frustratie bij mij omhoog.  En dat terwijl ik er zo van overtuigd  ben dat dit soort trainingen heel goed zijn voor je lichaam en vooral ook voor je geest.

Wat ik nodig heb om mijn hoofd leeg te maken en echt te kunnen ontspannen is een slopende training. Ik sloop de stress zodat er weer ruimte is voor  ontspanning. Zo ben ik na een uurtje bokszaktraining helemaal 100%  “zen” en  kan ik het leven weer helemaal aan. Op een bokszak kan ik al mijn agressie kwijt. Niet dat ik nou zo’n  agressief persoon ben, maar opgelopen frustraties ros ik met gemak van mij af.

Het is dan ook bewezen dat boksen een zeer effectieve  manier is om stoom af te blazen. Daarnaast zorgt boksen voor  meer kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen en niet geheel onbelangrijk een hogere vetverbranding.Kortom boks-zak-training is goed voor lichaam en geest. Je zult zien dat je conditie met sprongen vooruitgaat, terwijl stress, frustratie en spanningen op een natuurlijke manier afvloeien.

Hopelijk heb ik jou met mijn boks-pleidooi overgehaald om met je vuisten het gevecht tegen de stress aan te gaan, heel veel succes… and let’s kick the stress away!!

Liefs Amber.

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal, is het voor jou toch juist de Yoga die jou tot rust laat komen, of kies je er toch ook liever voor om te knallen als een malle… Laat het mij weten in een reactie hieronder.

Tips om die sportmotivatie terug te krijgen (@es.travel.fit.food)

Je herkent het misschien wel, nu het eerder donker is kies je vaker voor een gezellig avondje op de bank. Kaarsjes aan, je lievelingsserie on repeat en het liefste ga je die meteen bingewatchen en kom jij de bank niet meer af.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd gewend was dat ik als sportinstructrice elke avond in de sportschool stond en geen enkel excuus kon bedenken waarom ik niet zal gaan. Ik moest er gewoon staan! Twee uur achter elkaar stond ik mensen te motiveren, enthousiasmeren en deed ik mijn best dat zij met een glimlach weer de deur uitgingen, dat ze met plezier kwamen en dat ze blij waren dat ze toch gegaan zijn.

Zeg nou zelf, niks is lekkerder als je weer bent wezen sporten toch?Eerlijk, dan ben je toch stiekem wel trots op jezelf dat je niet op de bank hebt gezeten.

Waarom hebben we hier zoveel moeite mee?

Ik moet eerlijk zijn nu ik aan de andere kant van de lijn sta en niet meer diegene ben die jou motiveert, maar ik zelf degene ben die mij zelf moet motiveren om toch te gaan sporten. Nu pas begrijp ik hoe moeilijk het is. Weet je waardoor het komt?

De hele dag heb je misschien wel achter de computer gezeten en heb je keuzes moeten maken. Je hebt je energie in dingen gestoken die je ‘s avonds van plan was te gebruiken voor die lekkere sportsessie in je favoriete gym of andere sportclub.

Op het moment dat je de keuze nam om ‘s avonds te gaan sporten was je een andere persoon. Je verliest al snel je planning uit het oog en je denkt morgen is er weer een dag. Je denkt namelijk al snel dat morgen een betere dag is. Een dag waar je meer tijd hebt om goed aan de slag te gaan. Wacht niet tot morgen, maar ga meteen aan de slag!

Daarom geef ik je 5 tips om die sportmotivatie terug te krijgen. Hopelijk kun je op deze manier weer gemotiveerd worden.

Schrijf begin van de week op welke dagen je wilt gaan sporten

Noteer in je agenda welke dagen je wilt gaan sporten. Hou ook rekening met rustmomenten, want rust nemen is erg belangrijk in het proces van herstel. Op deze manier kom je steeds verder met sporten en zul je sneller resultaten boeken. Mensen vergeten soms dat ontspanning ook een onderdeel is van een goede sportmotivatie.

Durf het dus los te laten dat je een avondje overslaat. Wat mij altijd helpt is dat ik het moet afvinken als ik geweest ben. Ik beloon mezelf niet met een lekkere traktatie, omdat ik trots op mezelf ben dat ik ben geweest. Het geeft me gewoon motivatie om te zien dat ik mijn plannen heb afgevinkt.

Leg je sportkleding in de ochtend klaar

Als je je sportkleding klaar legt in de ochtend op een plek waar je het meteen ziet, word je er aan herinnert dat je het met jezelf hebt afgesproken dat je vandaag gaat sporten. Vind je het echt heel lastig om na een drukke werkdag de tijd te vinden om te sporten? Zet je wekker dan eens eerder en plan het sporten in de ochtend. Dan heb je nog niet veel keuzes gemaakt en heb je meer energie om meteen door te pakken.

Maak er een gewoonte van

Het duurt even voordat iets een gewoonte wordt, daarom is het belangrijk dat je vol houdt. Dat je echt de moeite neemt om 3 dagen te gaan sporten. Ook als is het maar een half uurtje of een keer zonder gewichten. Aangezien je het ritme vasthoudt is het makkelijker om het vol te houden.

Doe iets wat je echt leuk vindt

Echt waar, geloof me. Ik heb jaren in de sportschool gewerkt en er kwamen mensen met een lang gezicht bij me. Ze geloven dat fitnessen goed voor ze is, omdat ze dan bewegen. Dat is ons geleerd, je moet bewegen en daarom gaan we maar fitnessen. Maar wat als je liever wandelt, fietst, zwemt of danst. Ga dat dan doen en zit jezelf niet in de weg. Des te moeilijker is het om te sporten en het vast te houden. Luister naar je gevoel, waar word jij blij van. Wat vind je leuk om te doen.

Doe het voor jezelf

Waarom wil je eigenlijk sporten, zit je niet lekker in je vel? Wil je meer energie of wil je afvallen? Of heb jij het gevoel dat je omgeving invloed heeft. Tijdens een slechte periode viel ik af zonder er wat voor te doen. Een vriendin van me zei toen tijdens het stappen. “Iedereen kijkt naar je want jij bent slank.” Ik merk dat mensen nog te veel bezig zijn met wat anderen denken en vinden. Vergeet niet, het is jouw lichaam en jouw gezondheid. Je sport omdat je wilt investeren in jezelf!

Liefs Esther 

(@es.travel.fit.food)